Rakan-rakan

Tuesday, January 3, 2012

Anak Suka Ratah Gula!!!

Assalamualaikum....
Hmmm...mesti mak ayah kat luar sana runsing bile anak2 dah start ketagih makan gula.
Ni gula yang buat air, bukan gula2
So, ari ni nak share tips sket....
Tak tau blh guna tak tips ni,
Tapi aku penah buat secara tak sengaja.

Masa tu adik aku baru dalam 2 tahun lebih,
Ntah macam mana plak dia nak makan gula.
Tapi rasanya baru nak start makan.
Mula2 tu bagi la jugak, dah asik merengek je......
letak dalam pinggan dalam setengah sudu kecik,
pastu bagi dia makan, senyap la sekejap...
Pastu merengek nak gula lagi.

Aku pun dah risau.
Mula2 tu tak bagi.
Tapi kalo dah bising 1 umah, nak taknak bagi la jugak.....
Kali kedua nak letak gula dalam pinggan tu,
aku ternampak bekas garam kat sebelah bekas gula....
Ntah camne boleh ada idea nak campur garam skali ngan gula tu.

Pastu aku ngan muka selamba tak tau pe2,
bagi dia pinggan gula yang dah campur ngan garam.....
Masa dia mula2 makan, haaa amekaw.....
Time tu muka tak bley blah, masin sangat kot.
Trus tinggal pinggan tu tak nak makan dah...
Sejak kes tu memang dia dah tak mintak nak makan gula dah.
Hehehe....

17 comments:

  1. pernah ada kazen yg suka makan roti canai ngan gula..gula lebih byk dr roti canai..

    ReplyDelete
  2. Kalo kat kelantan selalu la nampak orang makan roti canai ngan gula....tak pun cicah ngan susu pekat manis...

    ReplyDelete
  3. ohno! peliknya suka rata gula =.='. rosak gigi.

    ReplyDelete
  4. idea yg bagus, tp kang tetiba nak ratah garam plak, macam mana? hahaha

    ReplyDelete
  5. Lala : hehe...nasib baik tak tukar selera ratah garam...

    ReplyDelete
  6. huhuhu..xberkesan tu.. cuba cr alternatif lain such ganti dgn buah2 segar yg warna warni.. gula natural tu..

    ReplyDelete
  7. Nana Leina : Dah try, tak jalan...nak ratah gula gak.

    ReplyDelete
  8. wahh . . susah laa klu mcm tu . .

    ReplyDelete
  9. Jgn la tetiba nanti ratah garam pulak... hadoi!

    ReplyDelete
  10. Dalila : Tak tau la tips ni berguna kat dak lain ke tak. Time tu adik kecik lagi, baru 2-3 kali mintak gula.

    ReplyDelete
  11. haha..terbayangkan muke dak kecik tu..mesti comel kan?haha

    ReplyDelete
  12. haha . terbaik !! kesian dia . hehe ^__^

    ReplyDelete
  13. Mira : A'ah...comel gile... Terkelat-kelat tahan masin.

    Kila : Untuk kebaikan dia, takleh kesian sangat...hehehe

    ReplyDelete
  14. ade ye yg suke ratah gula??haha..Zara just suke ratah milo..dah umo 20 pon still ratah mile..cant deny it=)

    ReplyDelete